Granja Viader

La història de la nostra granja comença el 1870, en el mateix indret d’on és avui, quan  la Sra. Rafaela Coma, la primera mestressa de l’establiment, decideix instal·lar-hi una lleteria, en el temps en que aquest aliment comença a deixar de ser, únicament: el “menjar de malalts”.

 

Marc Viader Bas, fill de “Can Marc”, una modesta masia de la vila de Cardedeu. En Marc, ve de pagès i coneix bé els productes que es venen a la granja, és un jove inquiet, té ganes d’aprendre i de progresar.

 

El 1904 ja se’n fa càrrec, com a llogater;  del negoci; i en el 1910 passa a ser-ne el propietari, registrant-la amb el nom de “GRANJA M.VIADER”.

 

En Marc Viader no és, però, un simple botiguer. Pensa que l’èxit del negoci ha d’estar en la qualitat dels seus productes i en la seva diversificació. És un innovador nat, i en contra del costum de tenir les vaques als darreres de la botiga, on creen importants  problemes d’higiene, es fa portar la llet i els ous del camp.

 

En lloc d’un estable hi instal·la, en la rebotiga de la lleteria un obrador, on hi elabora, cada dia la nata muntada, la mantega, el mató , els flams, la crema de Sant Josep, o l’arròs amb llet, etc...

 

L’any 1925, en Marc Viader, promou la fundació de Letona S.A., central receptora de llet procedent de tot Catalunya i que es dedica al seu tractament:  refrigeració,  pasteurització, esterilització i envasat. En Marc Viader, aconsegueix higienitzar la llet, allargar el període de consum i trobar sistemes eficients per el seu envàs i transport. El mètode d’esterilització possibilita l’aprofitament dels excedents transformant-los, per exemple, en llet condensada.

 

En Marc Viader té encara, però, un altre gran somni: Construir a Cardedeu, una granja model.

 

Aaprofitant la infrastructura de Letona, fabrica iogurt, llet condensada, Kefir, Alfona (una llet enriquida), i el producte estrella: el Cacaolat (presentat l’any 1931, que el seu fill Joan Viader, amb la col·laboració d’un químic hongarès, n’obtindrà la fórmula).

 

Esclata la guerra civil i totes les empreses de la família queden col·lectivitzades per la CNT. En acabar la guerra la família torna a recuperar les seves propietats.

 

La postguerra és encara més dura i serà aleshores quan en Miquel Viader,  pren un important protagonisme i  es  converteix, ràpidament, en  un eficaç gestor en relacions públiques; va ser, sens dubte, el gran impulsor comercial de l’empresa en aquells anys d’implacable dictadura i centralisme.

 

L’any 1997 la Granja Viader es converteix en una Societat Limitada i que té com a accionistes la Mercè Viader i els seus tres fills. Avui la gerència està en mans de la Mercè Casademunt Viader. Actualment, encara hi arriba la llet de Cardedeu i es manté l’obrador.

Memoria adaptada

Fitxa tècnica

Nom: Granja Viader  
Direcció: Xuclà, 6  
Entrada adaptada: SI  
Parada metro adaptada: Liceu L3  
Parada taxis: Si  
Web: www.granjaviader.cat  
Tracte: Bo  
Relació qualitat-preu: Correcte  
Dedes del local: