A Ciutat Vella, si bé és cert que hi ha molts edificis gòtics, com l'Església de Santa María del Mar, la de Santa María del Pi (ambdues del segle XIV) respecte a l'àmbit religiós i les Drassanes (iniciades el segle XIII) i la sala de contractacions de la Llotja de Mar (segle XIV) quant a edificis civils de gran importància, sempre ha existit entre els experts una controvèrsia per l'autenticitat de nombrosos edificis del Barri Gòtic, ja Corbusier en una visita a Barcelona a principis de la dècada de 1930 en passar sota el pont neogòtic del carrer del Bisbe va dir amb indignació: "Com és possible que a la meitat del vostre admirable gòtic hagi pogut sorgir aquest pont florit, nou i podrit?". Aquesta controvèrsia entorn de l'autenticitat es va fer pública en 2011 degut la publicació d'una tesi doctoral titulada El barri gòtic de Barcelona: planificació del passat i imatge de marca, d'Agustín Cócola.

 

Entre els principals edificis anunciats com a gòtics i que realment són neo-gòtics es troben:

 

- La façana de la Catedral de Barcelona, construïda entre 1882 i 1913 per Josep Oriol Mestres i August Font Carreras.

-L'edifici del Centre Excursionista de Catalunya (calli Paradís), obra de Lluís Domènech i Montaner efectuada en 1922 sobre un edifici d'origen incert.

-El pont d'estil gòtic que creua el carrer del Bisbe va ser construït en 1928 per Joan Rubió.

-La Casa Padellàs, seu del Museu d'Història de Barcelona, la seva façana va ser desmuntada en obrir-se la Via Layetana i traslladada a la Plaça del Rei en 1936.El Palau Berenguer d'Aguilar, actual Museu Picasso (carrer Montcada), restaurat per Adolf Florensa en 1959El Palau Pignatelli, actual Real Cercle Artístic de Barcelona, la seva façana va ser construïda en 1970.

- La plaça del Rei, va ser remodelada mantenint la seva antiga estructura i eliminant els elements arquitectònics originals però d'altres estils.

Adalt antiga façana de la Catedral de Barcelona amb data del 1880; Abaix la façana actual reformada en 1913